Caută o destinaţie

Stiri Brasov

Articole Turism

Evazioniștii din turism scoși la lumină! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă legea!

Ca urmare a implementarii prevederilor DAC 7, potrivit careia  operatorii de platforme digitale au obligația de a raporta către ANAF informații despre vânzătorii activi pe platformele lor, operatorii in turism care nu isi declara veniturile sunt pasibili de amenda. Prin implementarea acestei masuri, se urmareste combaterea evaziunii fiscale, dar si evaluarea dimensiunii veniturilor generate prin intermediul platformelor digitale.

Regulile DAC 7 au fost incluse în Codul de procedură fiscală la începutul lui 2023. Odată cu aceste modificari, operatorii de platforme digitale au obligatia de a dezvalui organismelor fiscale anumite informații despre activitatea prestată de vânzători pe platforma respectivă.

ANAF a notificat recent peste 20.000 de proprietari care închiriază apartamente în regim hotelier, solicitând achitarea taxelor pentru veniturile obținute din aceste activități. In data de 7 martie, ANAF a demarat o actiune de informare și verificare a celor care își oferă locuințele spre închiriere prin platforme online. De asemenea, autoritatile fiscale impreuna cu platformele digitate colaboreaza indeaproape pentru a asigura conformitatea cu reglementările fiscale.

Aceasta masura este importanta pentru  operatorii in tursim care functioneaza legal, dar si pentru  turismul romanesc in general.
Potrivit datelor oficiale rezultate in urma raportarilor efectuate de Booking si Airnb, ANAF va notifica peste 20.000 de români care închiriază apartamente în regim hotelier să își achite taxele pentru veniturile obținute din închirieri destinate turismului.

Potrivit acelorasi surse, sute de persoane au obținut venituri ce depășesc 100.000 de lei fără a-și achita taxele corespunzătoare. ANAF încurajează declararea voluntara a veniturilor si achitarea taxelor aferente acestora, în caz contrar urmând să fie impuse măsuri fiscale stricte.

In alta ordine de idei, din aceste rapoarte pot fi identificate totodata si unitatile care inchiriaza in scop turistic, dar NU detin certificate de clasificare eliberat de Ministerul Turismului.
Potrivit legislatiei in vigoare, unitatile care inchiriaza in scop turistic, dar nu sunt clasificate, risca o amenda incepand de la 50.000 de lei.
Daca pana acum MT nu avea la dispozitie o baza de date acurata a unitatilor care cazeaza turistii ilegal, neavand clasificare, iata ca aplicarea prevederilor DAC 7 scoate la lumina informatii importante, dovezile activitatii ilegale in turism fiind mai mult decat elocvente.


Aceste raportari devin astfel esentiale in combaterea turismului ilegal, deoarece proprietarii de unitati turistice care nu respecta legislatia genereaza o concurenta neloiala celor cu acte in regula.

Ministrul Finantelor Tanczos Barna a declarant recent că ANAF și Antifrauda sunt în plin proces de analiză a tranzacțiilor realizate prin platformele online și a anunțurilor de închirieri, pana in data de 10 martie a.c. fiind identificate  436 de persoane care au obținut venituri din închirieri prin platformele online și care au fost suspectate de nerespectarea obligațiilor fiscale, iar numarul  persoanelor vizate continuă să crească de la o zi la alta.

Galerie foto


foto: BusinessMagazin
autor: ANAF
18-Mar-2025