Caută o destinaţie

Obiective Turistice Brasov

Articole Turism

Turnul Negru

Turnul Negru, un martor neclintit al istoriei, asculta deopotriva freamatul orasului si soaptele indragostitilor iesiti la promenada in fiecare seara. Turnul Negru, aceasta constructie impozanta ce domina vechea cetate a Brasovului, dateaza din secolul al XV – lea , iar numele sau este legat de faptul ca turnul a fost acoperit de fum intr-un incendiu puternic in anul 1689.

Datorita pozitiei sale strategice pe dealul Warthe, Turnul Negru impiedica in trecut patrunderea dusmanilor in vechea Cetate a Brasovului, el face parte din sistemul de fortificatii al cetatii medievale si este unul dintre cele patru turnuri de observatie amplasate in afara zidurilor orasului. El are o suprafata de 50mp si o inaltime de 10 metri, iar grosimea zidurilor sale de la baza masoara 2m.

Turnul Negru este prevazut cu 6 guri de tragere situate pe toate fetele sale si dispuse in trei randuri de atac. In interiorul turnului pe fiecare latura a acestuia se gasesc galerii, ultimul nivel fiind destinat in trecut pazei si observatiei asupra orasului.

La origine, accesul la turn se realiza printr-un pod mobil, astazi putandu-se ajunge aici pe drumul deschis de de pe Aleea Dupã Ziduri. Povestea Turnului Negru este una incarcata de istorie si de nenumarate incercari, de-a lungul existentei sale turnul trecand prin foc si sabie, insa cu toate acestea vegheaza si astazi asupra vechii cetati.

Astfel, la 23 iulie 1559, acoperisul turnului a fost lovit si distrus de un fulger puternic, iar la 1689 un incendiu a i-a innegrit zidurile. Potrivit unei stampe din 1735, zidurile turnului au fost cuprinse de flacari pentru a doua oara in anul 1696, insa a fost si refacut. In timpul epidemiei de ciuma inregistrata in 1756, paznicii cordonului sanitar din jurul orasului si-au gasit adapostul in Turnul Negru.

Acoperisul turnului a cedat sub vitregiile timpului , astfel ca la 1827 este inregistrata o cerere de restaurare, respinsa la acea vreme de edilii orasului care au motivat raspunsul lor prin faptul ca turnul nu aducea venituri orasului, lasand la o parte valoarea inestimabila din punct de vedere istoric a Turnului Negru . Abia la 1901 zidurile superioare ale Turnului Negru au fost consolidate, iar in noaptea de 3 spre 4 iulie, zidul sudic al monumentului a cedat si s-a prabusit in urma unei ploi torentiale violente.

In 1996 Turnului Negru i-au fost recunoscute drepturile de cavaler neinfricat, aparator al Cetatii Brasovului si a fost reabilitat complet. In interiorul turnului astazi exista  un muzeu in care sunt expuse artefacte realizate de mestesugarii din breslele cositororilor, fierarilor si armurierilor din Brasovul medieval.

Galerie foto


15-Oct-2012