Articole Turism
Pe timp de vara, cele mai cunoscute obiective turistice din Masivul Bucegi atrag ca un magnet sute de mii de truristi din toate colturile tarii, masivul devenind un adevarat bulevard alpin.
Pozitia geografica si accesul facil datorat transportului pe cablu, alaturi de drumul deschis traficului rutier au dus la cresterea accelerata a numarului de turisti an de an.
Cei mai multi dintre turisti vin aici sa vada Sfinxul si Babele sau Crucea de pe Caraiman, vor sa admire de la inaltime panorama orasului Busteni sau pur si simplu sa se bucure de frumusetea peisajelor si de aerul curat.
Insa, din nefericire, nu toti turistii se se rezuma doar la a admira sau fotografia frumusetea naturii, in ultimile saptamani, pe retelele de socializare circuland foarte multe fotografii in care Sfinxul este escaladat si "cucerit" de unii turisti in cel mai grosolan mod, fara sa tina seama ca Sfinxul este un monument al naturii, protejat prin lege si ca gestul lor le-ar putea aduce amenzi usturatoare.
Sfinxul din Bucegi este un monument natural geomorfologic de mare importanta, creat in timp de zeci sau chiar sute de mii de ani, datorita eroziunii eoliene si ploilor care au sculptat piatra in forma de acum.
In acest context, am sesizat Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, in administrarea caruia se afla Parcului Natural Bucegi, cu privire la situatia neplacuta creata de numarul semnificativ de persoane care au transformat Sfinxul din Bucegi in perete de escalada dupa bunul plac si am primit asigurari ca aceasta situatie va lua sfarsit in curand.
Potrivit directorului Departamentului Arii Protejate din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Mihaela Nastase, in cursul zilei de astazi, a a vut loc o sedinta operativa la nivelul institutiei pentru identificarea masurilor urgente care se impun a fi luate pentru protejarea zonei si evitarea dezastrului pe care l-ar putea produce aglomeratia necontrolata.
Una dintre masurile imediate luate de Romsilva va fi intensificarea patrulelor rangerilor insotiti de jandarmii montani.
Vom reveni cu amanunte privind masurile care vor fi luate, imediat ce vom primi aceste informatii din partea institutiei amintite.
Mentionam ca Parcul Natural Bucegi a fost înființat prin Legea 5/2000, face parte din rețeaua națională de arii protejate iar din anul 2007 este inclus in rețeaua Natura 2000.
Cele mai vizitate obiective ale Parcului Natural Bucegi sunt urmatoarele:
-monumente ale naturii– Babele, Sfinxul, Cascada Urlatoarea, Pestera Ialomitei
-zonele antropice– Padina Pestera, Piatra Arsa, Bolboci –Scropoasa, Babele
-cele mai frecventate trasee turistice
1.Busteni-Cascada Urlatoarea-Poiana Tapului
2.Bușteni- Valea Jepilor Mici-Cabana Caraiman-Cabana Babele-Hotel Peștera
3.Cabana Babele-Vf. Caraiman-Monumentul Eroilor
4.Cota 2000-Cabana Piatra Arsă-Cabana Babele-Șaua Șugărilor-Cabana Vf. Omu
5.Pestera-Babele
6.Pestera-Obarsia Ialomitei-Vf. Omu
Fiti informati, fiti responsabili, ocrotiti natura!