Caută o destinaţie

Obiective turistice Costinesti

Articole Turism

Ce trebuie să știi înainte să ajungi în Costinești: Cazare, Plaja, Distracție și Mâncare

De și sună învechit, Costineștiul își păstrează statutul de Stațiune a Tineretului, denumire cu o tentă ușor propagandistică, primită înainte de 1989. Pe vremea aceea, a devenit renumită  datorită Serbărilor Mării, a nenumăratelor festivaluri și concerte care aveau loc aproape zilnic pe plajă dar și discotecii Ring, care este la momentul actual una dintre cele mai vechi și mai bine cotate de pe tot litoralul.

Costineștiul a rămas punctul de atracție pentru tineri și după 1989, când atmosfera s-a mai înviorat datorită libertății depline dobândite după Revoluție.

Gara Costinesti

Distracția și nonconformismul au fost multă vreme cuvintele de ordine în Costinești, unde – după părerea mea – a apărut și fenomenul „blatismului” care s-a perpetuat ulterior în Vama Veche.

Schimbarea la față

În Costinești am întâlnit primii blatiști și tot aici m-am inițiat și eu în acest sport, pe vremea când banii de acasă se topeau în primele 2-3 zile. Știu că se putea trăi mai mult decât onorabil ajutând la strângerea farfuriilor de pe mase în schimbul unor porții consistente de mâncare la cantine, iar în sat te puteai caza gratis tot sezonul, daca te înțelegeai cu proprietarul să dai cu o mătură prin curte din când în când.

Noul Costinesti

Anul 2005 a fost un moment de cotitură în istoria stațiunii, din cauza inundațiilor din septembrie, care au produs distrugeri semnificative. Apa revărsată pe plajă a pus la pământ unul din simbolurile Costineștiului, mai exact Obeliscul ridicat în 1970. Vechiul obelisc nu a mai putut fi recuperat, dar în locul său a fost construit un altul nou, identic cu cel distrus, dar mult mai solid.

Tot din cauza inundațiilor, lacul din vecinătatea plajei s-a unit cu marea, formându-se acel canal ce a impus construirea podului de pe aleea de promenadă.

Lacul Costinesti

Așadar, sezonul 2006 a adus o schimbare la față a Costineștiului, care însă nu a fost de bun augur pentru mulți dintre cei care își petrecuseră veri întregi aici. Prin urmare, aceștia au migrat către Vama Veche, care începuse să câștige în popularitate de câțiva ani și unde se regăsea atmosfera vechiului Costinești.

În același timp, și Costineștiul atrăgea tot mai mulți turiști, astfel că stațiunea nu a rămas pustie odată cu exodul către Vama Veche, ba din contră, a devenit una din cele mai aglomerate de pe Litoral.

Cum e plaja în Costinești

Spre deosebire de alte stațiuni, plaja din Costinești nu este atât de generoasă ca dimensiuni pe cât ar trebui să fie. Zona în care se poate sta la plajă are o lungime de circa 2 kilometri, însă problema este lățimea, care în multe locuri este destul de mică.

Plaja Costinesti

Cea mai amplă zonă de plajă este în jurul Obeliscului, motiv pentru care aici este permanent foarte aglomerat. Totuși, dacă mergi spre epavă, cearșafurile și șezlongurile se răresc și vei găsi o porțiune de plajă liniștită, unde te poți bronza departe de agitația din Centru. Și în direcția opusă poți găsi un loc liniștit, în Golful Francezului, unde apa mării este mai caldă decât în restul stațiunii.

Principalul avantaj al plajei din Costinești constă în faptul că beneficiază de soare circa 12 ore pe zi, datorită expunerii sale spre est.

Bineînțeles, nu lipsesc beach barurile și centrele de închiriere a șezlongurilor, grupate mai ales în zona plajei de la Obelisc.

Posibilități de distracție în Costinești

Cei care vin în Costinești o fac în special pentru distracție, așa că oferta locală s-a adaptat cererii. Dacă ziua poți dansa pe plajă sau poți face plimbări până la epavă cu vaporașul, ski jetul sau „banana”, noaptea, principalele puncte de atracție sunt discotecile. Am amintit deja de Disco Ring, care a devenit un simbol al stațiunii, iar de ani buni aceasta rivalizează cu Disco Tineretului. Eu zic să le testezi pe amândouă pentru a te putea decide care din ele este pe gustul tău.

Parc Distractii Costinesti

În afară de discoteci, există o serie de terase la care se dansează și de multe ori se cântă live, așa că la poți localiza ușor după sonoritățile care se aud de departe.

În caz că muzica de discotecă sau de petrecere nu este pe gustul tău, poți merge la White Horse, care a rămas ultima enclavă ce mai păstrează ceva din vechea atmosferă a Costineștiului. Aici încă se ascultă rock, muzică veche și mai puțin comercială, se dansează până la răsărit și se organizează deseori concerte și festivaluri.

Distractii pe apa Costinesti

În timpul zilei, dacă vrei să faci și puțină mișcare după bere și shaorme, poți închiria o hidrobicicletă cu care să te plimbi pe lacul din centrul stațiunii și chiar să străbați canalul care se varsă în mare.

 

Unde se mănâncă în Costinești

Este imposibil să faci foamea în Costinești, pentru că restaurantele, autoservirile și tonetele de fast-food sunt prezente la tot pasul. Se simte asta și în mirosul care învăluie uneori stațiunea atunci când se pune câte ceva pe grătar sau se scoate din cuptor o nouă șarjă de pizza.

Terase Costinesti

Dacă vrei să mănânci bine cu bani puțini, sfatul meu este să mergi la terasele din sat, unde prețurile sunt ceva mai mici decât în centrul stațiunii. O alternativă sunt autoservirile, de unde poți să mănânci mai ieftin decât la restaurant, iar dacă vrei prețuri și mai mici, poți să îți iei ceva de la un fast food.

Unde mananci in Costinesti

Cazare Costinești

Dacă din ce ai citit până acum oferta ţi se pare tentantă, vine firesc întrebarea, ce opțiuni ai pentru cazare Costinesti ?

Căsuţe Costineşti

La prima vedere, cele mai tentante ar fi căsuțele din centrul stațiunii, care oferă turiștilor cazați strictul necesar, fără a excela în condiții de confort. Din acest motiv și prețurile de încheiere sunt mai scăzute în raport cu zona, amplasarea în apropiere de plajă și de zona care reprezintă centrul distracției fiind un alt avantaj.

Cazare Casute Costinesti

Totuși, dacă vrei să mergi la culcare înainte de răsărit, sunt toate șansele să nu poți dormi din cauza muzicii care se aude din toate părțile și care se potolește abia în zori. Însă, dacă ești „pasăre de noapte”, nimic nu te va deranja să dormi de la răsărit până la prânz, pentru ca apoi să faci mai puțin de 5 minute de la cazare până  la plajă.

Hoteluri Costinesti

Dacă vrei condiții de lux, le poți găsi în hotelurile din Costineşti și la resort-urile de 5 stele, cu piscină și alte facilități.

Cazare hotel Costinesti

Pensiuni Costinesti

Cea mai convenabilă variantă în privința raportului calitate preț este cazarea „în sat” unde vei găsi nenumărate vile, pensiuni și camere de închiriat în curțile localnicilor. Găseşti şi aici pe Roturistic numeroase opţiuni pe pagina Vile Costineşti sau pensiuni Costinesti, rămâne doar să alegi o vilă sau o pensiune pe gustul tău şi care se încadrează în buget.

Pensiuni Costinesti

Prețurile de închiriere scad pe măsură ce crește distanța față de centru, însă trebuie să te gândești că o astfel de locație îți oferă și liniște, fiind departe de tumultul stațiunii. Oricum, oricât de departe te-ai caza, nu vei face mai mult de 30 de minute pe jos până în Centru, iar dacă vei merge pe faleză, plimbarea va fi chiar una plăcută.

 

Cu acestea fiind zise, nu-ți mai rămâne decât să-ți stabilești datele sejurului și să începi de pe acum să-ți cauți cazare, pentru că ai șanse minime să găsești ceva convenabil pe ultima sută de metri.

Galerie foto


autor: Cătălin Tânţăreanu
17-May-2023