Articole Turism
În timp ce destinații precum Vama Veche sau Costinești sunt preferate de amatorii de distracție, Eforie Nord este considerată una dintre cele mai liniștite destinații de pe litoralul românesc. Aceasta nu înseamnă neapărat că pe aici „bate vântul”, ba dimpotrivă, stațiunea este plină tot timpul sezonului.
Dacă pentru tine, vacanța la mare înseamnă plajă, liniște și relaxare, Eforie Nord este o destinație pe care ar trebui să o iei în considerare cu prima ocazie. Aici ai parte de toate aceste condiții și pe deasupra poți să te îngrijești și de propria sănătate, pentru că Eforie Nord este și un important centru balnear.
Stațiunea se află la 14 kilometri de Constanța, fiind inaugurată în 1894, odată cu finalizarea sanatoriului balneoclimateric de aici. Prima unitate de cazare a fost dată în folosință 5 ani mai târziu, fiind destinată pacienților care veneau la Eforie Nord pentru tratament.
Potențialul turistic a început să fie pus în valoare din 1920, când au început să apară și primele vile și case de vacanță. De atunci, stațiunea a continuat să se dezvolte, ajungând în prezent să fie a doua ca mărime de pe litoralul românesc.
Dispune de o plajă generoasă, ce se întinde pe o lungime de 3 kilometri, iar în unele zone lățimea acesteia depășește 100 de metri.
Unitățile de cazare din Eforie Nord pot găzdui circa 20.000 de turiști, iar pentru a prinde un loc în perioada în care îți dorești, e bine să îți faci rezervare din timp.
Deși nu pare să aibă foarte mare relevanță din punctul de vedere al turiștilor, Eforie Nord este localitate atestată ca stațiune turistică de interes național.
Stațiunea dispune și de o importantă bază de tratament, care este deschisă pe tot parcursul anului, așa că te poți caza aici în orice perioadă. Nu trebuie să-ți faci griji că vei tremura de frig pe timpul iernii, pentru că unitățile de cazare aferente bazei de tratament sunt dotate și cu instalații de încălzire.
Principala resursă balneară o reprezintă nămolul sapropelic extras din lacul Techirghiol, folosit cu rezultate foarte bune în tratamentul reumatismului și altor afecțiuni ale sistemului nervos periferic, sistemului circulator și sistemului respirator.
Pentru că dispune de o plajă generoasă, la Eforie Nord nu vei întâlni aglomerația specifică din alte stațiuni, în care nisipul aproape că nu se mai vede de atâtea cearșafuri și șezlonguri.
Pe plaja din Eforie Nord este loc suficient, atât pentru cei care preferă șezlongurile sau baldachinele, cât și pentru cei care merg pe varianta clasică a cearșafului întins pe nisip.
Nu lipsesc nici mijloacele de agrement specifice, astfel că poți ieși cu familia la o plimbare cu vaporașul pe mare, poți închiria un skijet sau poți face ski nautic.
Nu poți sta chiar toată ziua la plajă, așa că trebuie să profiți de timpul liber pentru a
te bucura de tot ceea ce are stațiunea de oferit. În continuare, îți oferim câteva repere care să te ajute în acest sens.
Cum spuneam și mai devreme, lacul Techirghiol este principala sursă de nămol sapropelic, ale cărui proprietăți curative sunt date de substanțele minerale și elementele organice pe care le conține. Chiar dacă nu ai în vedere o cură cu nămol, trebuie să faci o vizită la Techirghiol, pentru că lacul este și o adevărată rezervație naturală.
Aici vei găsi câteva specii de păsări pe care nu le vei mai întâlni în altă zonă a țării, iar dacă vrei să faci și puțină mișcare, poți înota sau poți vâsli pe suprafața lacului într-o barcă sau un caiac închiriat.
Trebuie să mai știi că vorbim de cel mai mare lac cu apă sărată din România, având o suprafață de 11,7 kilometri pătrați.
Deși este aflat în apropierea mării și a lacului Techirghiol, lacul Belona conține apă dulce, provenită din surse subterane. Lacul este unul artificial, a cărui amenajare a început în 1958 și s-a încheiat un an mai târziu. Pe locul respectiv se aflau două ochiuri de apă, care au fost unite, dând astfel naștere lacului care se întinde pe o suprafață de un hectar.
Lacul Belona a fost amenajat ca bază de agrement, însă odată cu trecerea timpului, în jurul său s-a dezvoltat un adevărat ecosistem care a transformat locul într-o adevărată oază de liniște și răcoare.
Parcul de distracții acvatice din Eforie Nord a deveni în scurt timp de la inaugurare unul din principalele puncte de atracție ale stațiunii. Vei aprecia acest obiectiv mai
ales dacă ai venit cu copiii la mare, iar aceștia încep să se plictisească de statul la plajă.
Așadar, vă puteți muta de pe nisipul plajei în incinta aqua park-ului amplasat în vecinătatea lacului Belona și a plajei cu același nume, din dreptul lacului.
Și ca adult, e greu să reziști să nu încerci toate facilitățile de distracție puse la dispoziție aici, iar dacă ai nevoie de un moment de respiro te poți retrage în zona de lounge.
Am amintit deja că stațiunea are o capacitate de cazare de aproximativ 20.000 de locuri, majoritatea dintre ele în hoteluri, vile și pensiuni.
Din datele oficiale oferite de ministerul turismului, sunt înregistrate peste 500 de unităţi cu funcţie de cazare Eforie Nord, iar alte 500 figurează ca funcţionând în "Eforie", oraşul care are în componenţă localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud, unde figurează de asemenea 178 de unităţi cu funţie de cazare.
Evident, prețurile cresc pe măsură ce unitățile de cazare sunt cât mai aproape de plajă, însă nu trebuie să îți faci griji nici dacă preferi o cazare ieftină situată la oarece distanță de malul mării.
Aceasta, pentru că nu îți va lua mai mult de 25-30 de minute să ajungi la plajă din cel mai îndepărtat loc de cazare.
Așadar, dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru vacanța de vară, n-ar fi rău să arunci o privire la ce posibilităţi de