Articole Turism
Cu o istorie de mai bine de 600 de ani, Cetatea Fagaras este situata pe amplasamentul unei vechi fortificatii din lemn datata din secolul al XII-lea si care a fost distrusa in urma unui incendiu devastator in secolul al XIII-lea.
Constructia de piatra a Cetatii Fagaras a fost inceputa la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost finalizata la jumatatea secolului al XVII-lea, in aceasta perioada avand parte de adaugiri succesive.
Construita in scop militar, pentru apararea sud-estului Transilvaniei in fata atacatorilor otomani si tatari, in secolul al XV-lea cetatea avea o incinta patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn avanpost de tip baricada pe latura estica.
Incepand cu anul 1528, la ordinele lui Stefan Mailat, stapanului domeniului feudal al Fagarasului din acea perioada, cetatea a fost transformata in castel senioral fortificat.
Dupa scindarea Regatului Feudal Maghiar din 1541, Cetatea Fagarasului intra in proprietatea principilor transilvani, iar in 1599, in urma campaniei din Transilvania, cetatea intra in posesia lui Mihai Viteazul care o daruieste sotiei sale Doamna Stanca.
De-a lungul istoriei, Cetatea Fagarasului a fost cetate de aparare, inchisoare si loc de desfasurare a balurilor grandioase organizate de Domna Stanca si frecventate de majoritatea nobililor transilvaneni. Doamna Stanca a trait la Cetatea Fagaras timp de un an, iar la balurile organizate aici, oaspetii erau tratati cu delicatese preparate de cei mai priceputi bucatari din zona si vinuri de soiuri alese.
Perioada de glorie a Cetatii Fagaras se incheie in 1601, odata cu moartea lui Mihai Viteazu, cand cetatea a fost transformata in fortareata militara, iar Doamna Stanta a fost inchisa in temnita cetatii.
În secolul al XVII-lea, datorita noilor modificari, adaptari si adaugiri ale constructiilor realizate de Gabriel Bethlen și Gheorghe Rackozi I, Cetatea Fagarasului cunoaste perioada sa de apogeu si devine o fastuoasa resedinta princiara.
In aceasta perioada s-au construit loggii deschise în arcuri pe masive pile de zidărie, cele patru bastioane cazemată în stil italian, zidurile cetatii au fost dublate prin interior, pe jumatatea nordica a laturii de est s-a construit cladirea corpului de garda, iar santul de aparare din jurul cetatii a fost largit, adancit si umplut cu apa din Olt.
Pivnițele au fost reamenajate ceva mai tarziu, devenind celule pentru serbii care se revolatu. In anul 1696,Cetatea Fagarasului a fost preluata de austrieci si a fost transformata in cazarma, devenind astfel cazarmă, iar incepand cu anul 1699, cetatea a fost inchisoare militara.
In anul 1721, a devenit sediu al Episcopiei Romane Unite cu Roma, iar între anii 1948 -1960 a servit drept închisoare pentru detinutii politici din Tara Fagarasului, oponenti ai sistemului comunist.
Considerata unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, cetatea are 66 de camere impartite pe 5 etaje, cele mai de interes incaperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortura, Muzeul Tarii Fagaras care detine un patrimoniu vast ce cuprinde peste 20 000 de obiecte, Turnul Rosu, Turnul Temnita si fosta Crama.
După redeschiderea Salii Tronului şi a Turnului Thomory, in 2015 a fost infiintata Garda Cetatii, cand, imbracati ca in secolul al XVII-lea, perioada de glorie a Cetatii Fagaras, soldatii au inceput sa faca schimbul de garda in zilele de sambata si duminica la ora 12.
In 2020, au inceput lucrarile de restaurare a cetatii si vor dura 2 ani. Potrivit oficialilor, Cetatea Fagaras va dispune de doua poduri de lemn, dintre care unul mobil, construite peste santul de aparare, vor fi amenajate mai multe alei pietonale si locuri de belvedere.
Lucrarile de restaurare si conservare nu vor impiedica accesul turistilor in cetate, autoritatile locale anuntand deja ca întreg procesul de restaurare va putea fi observat indeaproape de doritori.
Program de primăvară
(1 Aprilie – 31 Mai)
Luni: Închis
Marți – Vineri: 08:00-18:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00-18:00
Program de vară
(1 Iunie – 14 Septembrie)
Luni: Închis
Marți – Vineri: 08:00-20:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00-18:00
Program de toamnă
(15 Septembrie – 30 Septembrie)
Luni: Închis
Marți – Vineri: 08:00-17:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00-18:00
Program de iarnă
(1 Octombrie – 31 Martie)
Luni: Închis
Marți – Vineri: 08:00-17:00
Sâmbătă – Duminică: 09:00-17:00
Tarifele de vizitare
Toți vizitatorii trebuie să prezinte biletele pentru control la accesul în muzeu, atât la primul nivel al circuitului de vizitare cât și la cel de-al doilea. Odată trecuți de verificarea biletelor, vizitatorii vor fi nevoiți să folosească papuci de unică folosință peste încălțăminte, pe întreg circuitul.
Fotografii Exterior: Comsa Bogdan
Fotografii Interior: Iulian Seica