Caută o destinaţie

Obiective turistice Hateg

Articole Turism

Cetatea Malaiesti, bijuterie medievala in Tara Hategului

Situata la doar 16 kilometri de Hateg, in satul cu acelasi nume, Cetatea Malaiesti a fost construita in primele decenii ale secolului al XIV -lea de familia Saracin, nobili cneji din zona Tarii Hategului ce detineau domeniile din Salasul de Sus.

Folosita pentru apararea atacurilor familiilor rivale, cetatea a fost compusa initial dintr-un donjon pe patru niveluri, turn - locuinta fortificat, inconjurat de o incinta inelara din piatra. Inalt de 11 metri, cu pereti grosi de un metru jumate, turnul principal putea adaposti pana la 20 de persoane si era folosit ca loc de tragere si adapost. 
In secolul al XV-lea,  constructia a fost imbunatatita cu ziduri de aparare in forma eliptica.

In secolul al XVI - lea, Cetatea de la Malaiesti se transforma intr-un mic palat, in aceasta perioada fiind construite inca 4 bastioane in forma poligonala, iar turnul principal si zidurile fiind suprainaltate. 

Cetatea a fost abandonata in secolul XVII si a intrat intr-un proces de degradare continua pana in 2012 cand s-a decis reabilitarea vechii constructii. 

Astazi, Cetatea Malaiesti este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Tara Hategului. In interiorul fortaretei  este amenajat un muzeu cu exponate specifice perioadei medievale,scuturi medievale, blazoane si chiar o colectie de arme, iar in turnul cetatii a fost instalat un telescop.  Aleile sunt pietruite si iluminate.
De asemenea, in cadrul proiectului de reabilitare a fost reamenajat si drumul de acces, iar  in imediata apropiere a cetatii Malaiesti a fost amenajata o parcare spatioasa. 

La cetatea Malaiesti se ajunge foarte usor, din DN 66 virati catre localitatea Ohaba de Sub Piatra si urmati drumul pana la Malaiesti, satul cu acelasi nume, urmati indicatoarele catre cetate si, intr-un kilometru si jumatate ajungeti la parcarea de la baza cetatii. 

Program de vizitare:

luni 08:00–16:00
marți 08:00–16:00
miercuri 08:00–16:00
joi 08:00–16:00
vineri 08:00–16:00
sâmbătă 10:00–18:00
duminică 10:00–18:00

Pret bilet de vizitare:
5 lei – adulți
4 lei – copii
4 lei – persoana, pentru grupuri de minim 10 persoane

Galerie foto


foto: Petru GIRLA
autor: Cristiana PREDOIU
28-Jan-2021