Caută o destinaţie

Obiective turistice Targu Neamt

Articole Turism

Casa Memoriala Ion Creanga, leaganul Amintirilor din Copilarie

Construita in 1830 de bunicul dinspre tala al marelui scriitor Ion Creanga, Petrea Ciubotariul, Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti atrage anual peste 40.000 de turisti, dornici sa vada unde s-au nascut Amintirile din copilarie, ale indragitului nostru povestitor. 

Casa Memoriala Ion Creanga a luat fiinta din dorinta de promova viata si opera marelui autor, dar si pentru a  ilustra autentic modul de viata, traditiile si mestesugurile taranilor romani din secolul al XIX-lea. 

Casuta din barne de lemn, acoperita cu dranita, este compusa din trei incaperi: tinda, camera de locuit si camara, toate cu lut pe jos, cu usi si geamuri mici. Casa este vopsita cu var alb si este imprejmuita de un gard mic de nuiele. 
Camera principala este amenajata modest, cu o soba mare cu cuptor de dormit, lada si masa de zestre, lavita pentru sezatori, icoane, covata pentru copilul mic, stergare la ferestre, iar in mijlocul camerei se afla uneltele de tesut si tors, lucrul  oricarei gospodine din acea vreme. 
Odata ce ai patruns in interiorul casei, pasesti inapoi in timp si parca te astepti sa auzi chiotele copiilor in zi de sarbatoare, sau sa vezi matele jucandu-se cu "sfara cu motocei la capat".

Tinda casei adaposteste o expozitie cu documente de arhiva, scrisori, casti postale cu autograf, manuale scolare, fotografii si fotocopii ale manuscriselor lui Creanga. 

In aceasta casa, Ion Creanga a trait de la nastere  pana in 1846, apoi cu intreruperi pana in 1855. Aici s-a nascut inestimabila capodopera "Amintiri din copilarie" care ne incanta si astazi sufletele, citind-o.

Program de vizitare muzeu

Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)

Taxă de vizitare muzeu

Expoziția permanentă:
- adulți - 20 lei
- preșcolari, elevi - 5 lei
- studenți, grup adulți - 10 lei

Taxă foto: 20 lei
Taxă video: 25 leiGalerie foto


foto: Otilia Hariga
autor: Cristiana PREDOIU
18-Jan-2021