Caută o destinaţie

Obiective turistice Targu Neamt

Articole Turism

Cetatea Neamtului

Amplasata strategic, aproape de cel mai inalt varf al Culmii Plesului, Cetatea Neamtului a fost construita in perioada domniei lui Petru Musat (1375-1391), fiind una dintre cele mai importante fortificatii medievale din zona Moldovei.
Datorita pozitiei sale, dar si a importantei politico-economice, Cetatea Neamtului a fost una dintre fortificatiile de importanta majora pentru statul medieval moldovenesc.  
Din punct de vedere militar, cetatea cunoaste o perioada de glorie in perioada domniei lui Stefan cel Mare care, fiind un foarte bun strateg si intelegand foarte bine importanta cetatilor fortificate pentru a crea un mod defensiv de aparare a staului medieval moldovenesc, a dispus de consolidarea fortificatiilor moldovenesti, mostenite de la inaintasii sai, si construirea altora noi.
Astfel, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, Cetatea Neamtului a fost consolidata, zidurile au fost suprainaltate, au fost construite cele 4 bastioane si podul in forma de arc, sprijinit pe 11 piloni de piatra. 
Transformata in manastire de Vasile Lupu in 1646, distrusa partial de Dumitrascu Cantacuzino in 1675, Caracterul militar al Cetatii Neamtului se pierde dupa distrugerea ordonata a lui Mihai Racovita, in anul 1717. 
De-a lungul istoriei, Cetatea Neamtului a fost martora multor batalii importante, acestea fiind mentionate in documentele istorice ale vremii, dar si in literatura cu caracter istoric.
In celebra nuvela "Sobieski si romanii", Costache Negruzzi descrie eroismul celor 19 moldoveni din cetate care, timp de 4 zile, au tinut piept unei adevarate armate, mult mai numeroase si mult mai bine pregatite.
Din anul 1718, Cetatea Neamtului ramane in paragina. Localnicii foloseau piatra desprinsa din zidurile cetatii pentru constructii si nimeni nu se mai intereseaza de acest obiectiv, de o importanta istorica deosebita. 
Abia in anul 1834, Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei interzice ca pietrele din cetate sa fie luate si abia in anul 1866 Cetatea Neamtului a fost declarata Monument Istoric. 
Cu toate ca beneficia de acest statut, abia in perioada anilor 1968-1972 s-au inceput lucrarile de consolidare a zidurilor, sub conducerea arhitectului Stefan Bals. 
Lipsa informatiilor precise cu privire la structura exacta a cetatii, de dinaintea anului 1834, cand a inceput deteriorarea rapida a cetatii din cauza faptului ca localnicii lua piatra din cetatea pentru diverse constructii, Stefan Bals a realizat alaturi de echipa sa doar consolidarea zidurilor cetatii, nereconstruind zidurile si anexele pe care le detinea cetatea in perioada sa de glorie. 
In perioada 2007-2009, procesul de restaurare a Cetatii Neamtului a fost reluat si, dupa doi ani de munca sustinuta, astazi pot fi admirate Salile Cetatii, Bucataria, Dormitoarele si Monetaria.

Program de vizitare muzeu

Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)

Taxă de vizitare muzeu

Expoziția permanentă:
- adulți - 24 lei
- preșcolari, elevi - 6 lei
- studenți, grup adulți - 12 lei

Taxă Foto: 20 lei
Taxă Video: 25 lei


Galerie foto


foto: Ovid MEYER
autor: Cristiana PREDOIU
18-Jan-2021