Caută o destinaţie

Obiective turistice Vama Buzaului

Articole Turism

Rezervatia Naturala Valea Zimbrilor - Vama Buzaului

Rezervatia Naturala "Valea Zimbrilor - Vama Buzaului" este a patra zimbrarie din tara.

Amplasata pe malul stang al raului Buzau, cu o suprafata de 10 ha de pasune pe care sunt amplasate atat tarcurile cu cele trei hranitori, cat si cladirile administrative, rezervatia face parte din proiectul pilot pentru Romania de reintroducere a zimbrului in libertate, proiect implementat de catre Administratia Parcului Natural Vanatori Neamt.

In cei 11 ani de activitate, zimbraria de la Vama Buzaului a atras zeci de mii de turisti, dornici sa vada maiestuoasele animale in mediul lor natural de viata.

Zimbrul este un animal de turma, 8-13 animale, care traieste atat in grupuri mixte cat si in grupuri formate exclusivi din masculi, dimensiunea turmei fiind direct influientata de factorii de mediu.

In captivitate, durata de viata a zimbrului atinge 30 de ani, in timp ce in salbaticie este mai scurta. Anii reproductivi la masculi sunt cuprinsi intre varsta de 6-12 ani, iar la femele intre 4 si 20 de ani.  Femelele au o perioada de gestatie de 264 de zile si, de obicei, dau nastere unui singur vitel.

In rezervatie nu se poate intra cu masina sau cu bicicleta pentru a nu tulbura mediul natural al animalelor. Vizitatorii se pe plimba pe aleile amenajate de-a lungul tarcului, pot sta la umbra pe banci sau in foisoare, iar cei mici se pot juca in voie in spatiile amenajata special in interiorul parcului.

Pe langa faptul ca a devenit principala atractie turistica a zonei, Rezervatia Vama Zimbrilor de la Vama Buzaului se implica indeaproape in programul de reintroducere a zimbrului,acest animal legendar, in mediul natural de viata, de redare a lui in libertate pentru popularea Carpatilor Romaniei.
Pana acum, de la Vama Buzaului au fost puse in libertate 6 exemplare, ultimile doua parasind rezervatia in aprilie 2019 pentru a fi eliberate in cadrul Parcului National Vanatori Neamt, zona cunoscuta si sub denumirea de "Tinutul Zimbrului".

Intrarea in rezervatia "Valea Zimbrilor " de la Vama Buzaului se face in baza de bilet, adultii platind pentru vizitarea parcului 10 lei, iar copiii 5 lei.

Grupurile organizate pot beneficia de ghid care sa explice vizitatorilor modul de viata al zimbrilor, precum si istoricul zimbrului in Romania.

Galerie foto


foto: Petru Girla
autor: Cristiana Predoiu
20-Apr-2019