Caută o destinaţie

Obiective Turistice Viseu De Sus

Articole Turism

Maramures - 10 obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi

Maramureșul este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din România, datorită faptului că oamenii de aici țin foarte mult la tradiție și au știut să o păstreze din cele mai vechi timpuri.

Prin urmare, o vizită în Maramureș poate fi comparată cu o incursiune în timp, și o evadare din tumultul cotidian. Aceasta este și explicația pentru care Maramureșul atrage anual peste 200.000 de turiști, printre care se numără și foarte mulți străini ce vin în România special pentru a vizita această zonă.

Tesatoarele ne intampina in Botiza Maramures

Situată în partea de nord-vest a țării, zona Maramureșului este o depresiune vastă, întinsă pe valea superioară a Tisei și înconjurată de munții Rodnei, Oașului, Țibleș, Gutâi și munții Maramureșului. De fapt, munții ocupă cam jumătate din suprafața totală, iar pădurile de fag stejar și molid au furnizat dintotdeauna materia primă pentru meșterii și gospodarii locului, cărora li s-a dus vestea că sunt foarte pricepuți în arta prelucrării lemnului.

Mărturie stau vestitele porți maramureșene, bisericile din lemn din Maramureș, precum și crucile din Cimitirul Vesel, despre care vom vorbi puțin mai târziu.

Acum, că ți-ai făcut oarecum o idee despre această zonă, este timpul să afli care sunt obiectivele pe care nu ai voie să le ratezi când o vei vizita.

Pasul Prislop

Pasul Prislop

Recomandarea noastră este să treci mai întâi prin Bucovina – o altă zonă încărcată de tradiție și istorie, aflată la extremitatea cealaltă, în zona de nord-est a țării. După ce ai terminat de vizitat Bucovina, poți să pornești către cealaltă destinație, aflată peste munți.

Așadar, pentru a ajunge în Maramureș, va trebui să traversezi Carpații Orientali, iar cu această ocazie vei face cunoștință și cu primul obiectiv turistic al zonei. Este vorba de Pasul Prislop, aflat la o altitudine de 1416 metri, ceea ce îi conferă titulatura de cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali.

Este străbătut de un drum de circa 50 de kilometri, pe care vei face cu siguranță mai multe popasuri pentru a admira priveliștile irezistibile.

Mocănița

Mocanita

Mocănița reprezintă unul dintre simbolurile Maramureșului și totodată un obiectiv unic în Europa, ceea ce explică într-o oarecare măsură afluxul mare de turiști străini.

Este vorba de singurul tren cu aburi și ecartament îngust din Europa și totodată unul din cele mai vechi mijloace de transport rămase încă în exploatare.

Stația de îmbarcare este Vișeul de Sus, iar călătoria durează circa 7 ore – timp în care vei străbate Valea Vaserului, ce traversează parcul natural din Munții Maramureșului.

Cimitirul Vesel de la Săpânța

Așa cum am promis, revenim asupra unui alt obiectiv reprezentativ al Maramureșului, și totodată unic în lume, care constituie un alt punct de atracție al zonei.

Cimitirul Vesel Sapanta - Credit foto: Falco

Senzația de veselie - improprie totuși unui astfel de spațiu - este indusă de cum pășești pe poarta cimitirului, de nuanța albastră în care sunt colorate toate crucile de pe morminte. Crucile sunt sculptate în lemn și, cu toate că au un design asemănător la prima vedere, fiecare este unică în felul său.

Această unicitate este dată de versurile înscrise pe fiecare cruce, ce rezumă într-un stil neaoș viața răposaților care se odihnesc dedesubt. Este un mod aparte prin care localnicii își alină durerea pricinuită de pierderea celor dragi, pe care mulți îl pun în legătură cu obiceiurile dacilor. Aceștia se bucurau când unul de-al lor pleca dintre cei vii, în ideea că pleacă să îl întâlnească pe Zamolxis, iar de aici această asociere modul hâtru în care moartea este privită la Săpânța.

Lacul Albastru

De la albastrul de Săpânța, trecem la albastrul schimbător al lacului de la poalele munților Gutâi, în apropiere de Baia Sprie. Acesta s-a format în urma surpării unei mine, fapt pentru care pe fundul său zace o importantă cantitate de minerale.

Datorită acestora, apa Lacului Albastru își schimbă culoarea în funcție de anotimp, dar și de momentul zilei și de temperatura de afară. Dincolo de frumusețea lacului, nu este de ignorat nici peisajul înconjurător, acesta fiind situat într-o zonă naturală neamenajată.

Satul Breb

Spuneam că în Maramureș se păstrează foarte bine tradițiile vechi, iar satul Breb este un exemplu elocvent în acest sens. Alat la 25 de kilometri de Sighetul Marmației și 7 kilometri de Ocna Șugatag, satul se numără printre cele mai bine conservate așezări din Europa și chiar din întreaga lume.

Poarta Traditionala din Maramures

Aici poți admira cele mai vechi și impresionant porți maramureșene și poți vedea că se poate trăi foarte bine și fără tehnologii sofisticate. Așezarea nu este nicidecum amenajată astfel în scop turistic, ci prezintă pura realitate a vieții localnicilor de aici. Așadar, nimic din ce vei vedea aici nu este butaforie și nu este „cosmetizat” pentru a crea o falsă impresie de autenticitate.

Mănăstirea Bârsana

Chiar dacă vei ajunge pentru prima dată aici, s-ar putea ca acest obiectiv să-ți pară familiar, dat fiind faptul că este inclus aproape de fiecare dată în materialele de promovare a zonei.

Mănăstirea Bârsana

E și normal să fie așa, ținând cont că vorbim de un obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO. Construită în totalitate din lemn, mănăstirea este amplasată pe Valea Izei, înconjurată de coline și păduri care constituie cadrul natural perfect pentru un astfel de lăcaș.

Mănăstirea Bârsana Interior

Deși a fost ridicată la 1711, se pare că pe locul respectiv a existat cu mult timp înainte o mănăstire, despre care există atestări documentare datând încă din anul 1390.

Muzeul Satului

Muzeul Satului Botiza

Dacă vrei să afli mai multe despre tradițiile zonei, poți vizita Muzeul Satului Maramureșean de la Sighetul Marmației și Muzeul Etnografic cu cele două secții ale sale - cea în aer liber, de pe Dealul Florilor, și secția pavilionară. De asemenea, Muzee ale satelor Maramureșene se gasesc și în localitățile mai mici, precum cel din Botiza.

 

Memorialul Sighet

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet

Din păcate, zona Maramureșului are și o oarecare conotație nefastă în istoria noastră, datorată fostei închisori politice de la Sighetul Marmației, folosite după 1948 de comuniști ca loc de detenție și tortură pentru cei care se împotriveau regimului. Prigoana acestora a durat până în 1955, când închisoarea a devenit una de drept comun, iar după 22 de ani, aceasta s-a închis în 1977.

În prezent, fosta închisoare găzduiește Memorialul Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) – un muzeu dedicat deținuților anticomuniști care i-au trecut pragul, unii dintre ei găsindu-și sfârșitul între zidurile sale.

Cazare Maramureş

Pensiuni tradiționale și hoteluri moderne

Nu îți va fi de ajuns o singură zi pentru a cunoaște tot ceea ce are zona de oferit, așa că vei avea cu siguranţă nevoie și de cazare în Maramureș. Opțiunile din acest punct de vedere sunt multiple, începând cu pensiuni de două trei sau patru stele, până la resorturi ce oferă condiții de 5 stele, în care sunt incluse și alte servicii în afară de cazare.

Cazare Maramures

În funcție de preferințe, poți opta pentru un hotel sau te poți caza la una din numeroasele pensiuni ale zonei. De asemenea, dacă își dorești o experiență cât mai autentică, vei găsi în Maramureș și o serie de unități de cazare amenajate în stil tradițional, unele dintre ele aflate chiar în gospodăriile localnicilor.

Pensiuni Maramureş

Cazare Maramures - Pensiuni traditionale

Dacă alegi să te cazezi într-o pensiune tradițională, vei avea șansa să experimentezi viața rurală așa cum este ea, într-un cadru autentic și plin de căldură. Pensiunile din Maramureş oferă condiții de cazare excelente, meniuri cu preparate locale și o atmosferă prietenoasă, propice relaxării și socializării. Există multe pensiuni Maramureş în care poți să te simți ca acasă, precum Conacul Drahneilor, Casa Moroşanului, Piatra Şoimului și multe altele.

 

Hoteluri Maramureș

Hotel Yara - Viseu de Sus

Pe lângă pensiunile tradiționale, în Maramureș găsești și hoteluri moderne, care oferă servicii de calitate superioară. Aici, vei putea beneficia de facilități precum piscină, sală de fitness, spa și tratamente corporale. Un exemplu de astfel de cazare Maramureş este Hotel Gabriela, situat în localitatea Vişeul de sus, sau Hotel Yara, un hotel elegant și rafinat, aflat într-un cadru natural deosebit.

Resorturi Maramureș

Dacii Liberi Resort & SPA

Pentru cei care caută o experiență de lux, există și resorturi de 5 stele, precum Dacii Liberi Resort & SPA ↗️, situat în inima Maramureșului, în localitatea Petrova. Acesta oferă oaspeților săi o experiență de neuitat, cu o combinație între stilul tradiţional Maramureşan și servicii de înaltă clasă. O altă opțiune ar fi Pensiunea Adonis Pallas, o locaţie deosebită, amplasat pe în localitatea Moisei, oferind o ambianță relaxantă serivii SPA.

Indiferent de opțiunea de cazare Maramureş ↗️ pe care o alegi, vei avea ocazia să te bucuri de frumusețile și tradițiile acestei regiuni unice. Fie că optezi pentru o pensiune tradițională, un hotel modern sau un resort de 5 stele, cu siguranță vei trăi experiențe de neuitat în inima Maramureșului.

La final de poveste

Maramureşul îşi întâmpină oaspeţii cu o bogăţie de obiective turistice, posibilităţi de cazare şi activităţi pentru petrecerea timpului liber. Diversitatea peisajelor, tradiţiile bine păstrate, ospitalitatea localnicilor și numeroasele pensiuni Maramureş ce păstrează stilul tradițional, fac din această zonă o destinaţie perfectă pentru a te deconecta de la agitaţia cotidiană și a te reîncărca cu energie pozitivă.

Oameni pregatindu-se de sărbătoare în Maramureș

Fie că alegi să vizitezi bisericile din lemn, să te plimbi cu Mocăniţa sau să te relaxezi la o pensiune, te vei îndrăgosti cu siguranţă de frumuseţile acestui ţinut. Te invităm să explorezi Maramureşul cu inima deschisă, să te lași purtat de farmecul locurilor şi să te bucuri de tot ceea ce îţi poate oferi această zonă minunată a României.

Maramureşul te aşteaptă să îi descoperi tradiţiile, să te bucuri de ospitalitatea oamenilor şi să te încarci cu amintiri de neuitat.

Tradiții in Maramures

Nu rata oportunitatea de a explora această zonă minunată a țării, cu peisaje spectaculoase, obiective turistice fascinante și o bogată moștenire culturală. Alege o locație de cazare în Maramureş pe placul tău și pornește într-o călătorie în timp, descoperind frumusețile ascunse ale acestei regiuni încântătoare.

Drum bun şi vacanţă plăcută în inima tradiţiilor româneşti!

Credit Fotografii:
Sat Borșa: Manea Adrian
Sat Botiza, Vaduld Izei: Flavius Calin Tofan
Pasul Prislop: Claudiu Daraban
Mocanita: Remus Zamfir

Galerie foto


autor: Cătălin Ţânţăreanu
03-Apr-2023