Caută o destinaţie

Obiective turistice Busteni

Articole Turism

Busteniul gazda Cupei mondiale de escalada pe gheata 2014

Stațiunea Bușteni s-a aflat în această săptămână pe harta internațională a sporturilor de iarnă, fiind aleasă de organizatori pentru a gazdui cea de-a doua etapă a ediției din acest an a Cupei mondiale la escaladă pe gheață. Prin urmare, atenția iubitorilor acestui sport și nu numai a lor, a fost îndreptată zilele acestea către Bușteni, acolo unde, la baza pârtiei Kalinderu, peste 80 de sportivi din 15 țări s-au luptat pentrua obține o poziție cât mai bună în clasamentul competiției dar și premiile puse în joc.

Organizată de Clubul Alpin Român și Primăria Bușteni, sub egida Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism, etapa Cupei mondiala la escaladă pe gheata a reunit la Bușteni sportivi din Azerbaijan, Canada, Cehia, Coreea, Elveția, Franța, Iran, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Slovenia, SUA, Ucraina și România, care s-au întrecut începând de miercuri în două probe distincte, respectiv proba de viteza și cea de dificultate.  Fiecare dintre probe s-a desfășurat pe două categorii, masculin și feminin, pe parcursul a patru zile, concurenții trebuind să parcurgă etapele de calificări pentru a accede în semifinale și apoi în finale.

Etapa aII-a a Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata

Pentru desfășurarea probelor, organizatorii au amenajat două structuri artificiale la baza pârtiei Kalinderu, fiecare cu o înalțime de 25 de metri și acoperite parțial cu gheață. Potrivit declarațiilor unora dintre perticipanți, proba de dificultate și-a meritat pe deplin denumirea, structura amenajată pentru această probă fiind considerată chiar și de către sportivii de top prezenți la concurs, ca fiind printre dele mai grele din lume.

Întrecerile au fost strânse și i-au ținut pe spectatori cu sufletul la gură, pe lângă locurile fruntașe pentru care au luptat, sportivii fiind motivați și de premiile în valoare de 10.000 de euro puse la bătaie pentru această etapă a competiției mondiale.

Întrecerile s-au bucurat de o numeroasă asistență, importantă în acest sens fiind decizia organizatorilor de a permite accesu liber al spectatorilor. astfel, oricine și-a dorit a putut participa la concurs și la festivitatea de premiere, în calitate de spectator, primind la final și un bonul din partea organizatorilor, constând într-un foc de artificii care a luminat pârtia după lăsarea serii.

Etapa de la Bușteni a fost cea de-a doua în calendarul desfășurării competiției, fiind precedată de cea care a avut loc în Coreea de Sud. Următoarele etape vor avea loc în Elveția, Franța,Italia și Rusia, la finalul acestora urmând a fi desemnați campionii mondiali.

Video:

În cursul zilei de sâmbata, competiția a ajuns la final, ocazie cu care au fost desemnați câștigători acestei etape. Clasamentul  final arata astfel:

 

Proba de dificultate, feminin:

 • Locul I - Hrozova Lucie, Cehia;
 • Locul II - Tolokonina Maria, Rusia;
 • Locul III - Filippova Maryam, Rusia.

 

Proba de viteză, feminin:

 1. Locul I - Filippova Maryam, Rusia;
 2. Locul II - Feoktistova Ekaterina, Rusia;
 3. Locul III - Glazunova Ekaterina, Rusia.

 

Proba de dificultate, masculin:

 1. Locul I - Park Heeyong, Coreea;
 2. Locul II - Tomilov Maxim, Rusia;
 3. Locul III - Kuzovlev Nikolay, Rusia.

 

Proba de viteză, masculin:

 1. Locul I - Batushev Pavel, Rusia;
 2. Locul II - Spitsyn Ivan, Rusia;
 3. Locul III - Gulyaev Pavel, Rusia.

Galerie foto


foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist
18-Jan-2014