Caută o destinaţie

Despre Piatra Neamt

Articole Turism

De ce este numit orașul Piatra Neamț „Perla Moldovei”

Oraș de munte, aflat în partea de nord-est a României, Piatra Neamț se numără printre cele mai vechi orașe din Moldova, fiind o fostă așezare geto-dacica, întemeiată în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. Favorizat de așezarea geografică, orașul s-a dezvoltat, ajungând în prezent să fie supranumit Perla Moldovei, atât datorită reliefului cât și frumuseții arhitectonice a clădirilor și a altor obiective incluse în circuitul turistic. Orașul este amplasat pe Valea Bistriței, exact la ieșirea râului dintre munți, natura unică și clima temperat-continentală făcând să semene mult cu o stațiune de munte. Tocmai de aceea, Piatra Neamț constituie pentru mulți și o destinație turistică, un alt atu în acest sens fiind acela că aici se poate ajunge ușor din toate cele patru puncte cardinale.

Piatra Neamt - Orasul Statiune Turistica

Cum spuneam, orașul este o adevarată stațiune turistică, dispunând de o serie de obiective și de mijloace de agrement care, în mod sigur, îi va impiedica să se plictisească pe cei care vor vizita localitatea fie pentru un sejur prelungit, fie doar în trecere, către o altă destinație de vacanță. La Piatra Neamț se găsesc o mulțime de obiective de vizitat, de la monumente istorice la biserici și schituri sau obiective culturale, precum și o serie de mijloace de agrement ce includ pârtii de schi, trase pentru drumeții pe munte, grădină zoologică, o bază hipică și multe altele.

În scopul de a vă fi de folos în situația în care veți hotărî vreodată să ajungeți la Piatra Neamț, vom face o scurtă prezentare a principalelor obiective pe care nu trebuie să le ratați nici măcar dacă o să fiți doar în trecere prin oraș.

 

TELEGONDOLA

Pentru un tur de orizont al obiectivelor, nimic nu este mai nimerit decât o „scanare” de la înălțime a orașului și împrejurimilor, cea mai bună modalitate fiind o plimbare cu telegondola. Îmbarcarea se face în Piața Gării, iar imediat ce începe urcușul de o parte se deschide panorama orașului, iar de cealaltă, întreaga priveliște a Văii Bistriței. De sus pot fi zărite cele mai importante obiective de vizitat, pentru ca apoi odată coborât din telegondolă, turistul să ia străzile la pas pentru a-și continua periplul, de această dată de la nivel terestru.

Telegondola pe partia Cozla din Piatra Neamt

 

CETATEA DACICA PETRODAVA

Situată pe muntele Bâtca Doamnei, cetatea este cel mai vechi monument istoric al orașului. Deși a făcut obiectul a numeroase săpături și cercetări arheologice, așezarea fortificată mai ascunde și astăzi multe mistere. În perioada dacică, aici a existat un important centru militar și de cult, concluzie trasă de arheologi după descoperirea a două sanctuare, a unei palisade necesare fortificației și a trei terase construite pentru a mări suprafața locuibilă a cetății.

 

CURTEA DOMNEASCA

Aceasta constituie centrul istoric al orașului, datând de pe vremea domnitorului Ștefan Cel Mare. A fost construită pe un platou în jurul căruia s-a dezvoltat apoi întregul oraș, prima atestare documentară a Curții Domnești de la Piatra Neamț datând din 1491. Din Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza fragmente din latura sudica a zidului de incinta si coltul de nord-vest al pivnitelor palatului care cuprind o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii ce găzduiesc în prezent Muzeul Curtea Domnească

Curtea Domneasca - Piatra Neamt

 

TURNUL CLOPOTNIȚÃ

Dintre monumentele istorice ale orașului, turnul clopotniță este, poate, cel mai cunoscut, înălțându-se în centrul istoric, lângă Biserica Domnească Sf. Ioan Botezătorul. Construit la 1499, după finalizarea bisericii, turnul adăpostește patru clopote, cel mai mare datând din secolul XVII și având o sonoritate unică. un alr clopot a fost realizat în secolul al XIX-lea, iar celelalte două au fost realizate în 1979 într-un atelier din Târgu Neamț. La mijlocul secolului XIX, turnul a fost supraînălțat, prin construirea unei încăperi pentru păzitorii de foc , ce aveau misiunea de a sipraveghea târgul de la înălțime și a da alarma în cazul în care observa vreun incendiu. Din 1861, turnul este dotat și cu un ceas de mari dimensiuni, adus special de la Viena.

 

CASA MEMORIALÃ CALISTRAT HOGAȘ

Înscrisă în Patrimoniul Cultural Național, casa în care a locuit scriitorul Calistrat Hogaș, devenită acum muzeu, a fost deschisă publicului încă din 1969, fiind păstrată până în prezent simplitatea rustică și universul domestic specific perioadei în care a trăit scriitorul. Aici, Calistrat Hogaș și-a petrecut cea mai mare parte din viață, casa aflată în centurl orașului fiind punctul de plecare al drumețiilor pe care autorul le-a descris în lucrările sale.

 

MUZEE

Turiștii însetați de cultură ar trebui să-și rezerve o întreagă zi pentru a vizita cele cinci muzee importante din oraș, fiecare cu specificul său și cu exponate unice, fiecare având în spate o poveste proprie. Astfel, un circuit al muzeelor din Piatra Neamț ar include Muzeul de Artă Eneolitică, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Artă și Muzeul de Științele Naturii, la care se adaugă Muzeul Curtea Domnească de care am pomenit anterior.

 

COMPLEXUL TURISTIC COZLA

Amenajat pe dealul Cozla, complexul este o destinație căutată în special iarna, dispunând de pârtie de schi și pârtie de tubing. Accesul se face tot timpul anului, fie pe șosea, fie cu telegondola, pe timpul iernii existând și posibilitatea de acces cu telescaunul. Fiind amenajat pe trei terase succesive, complexul oferă mai multe puncte de belvedere atât spre oraș cât și spre împrejurimi.

Pârtia de schi Cozla este o pârtie cu dificultate medie, având o lungime de 965 de metri și o lățime de 32 de metri, cu o înclinare medie a pantei de 27%. Diferența de nivel dintre punctul de plecare și cel de sosire este de 260 de metri, altitudinea la plecare fiind de 647 de metri iar cea de la sosire de 387 de metri. Pârtia dispune de instalație de nocturnă iar, la nevoie, de tunuri pentru zăpadă artificială.

Telecabina pe partia Cozla din Piatra Neamt

 

LACUL BÂTCA DOAMNEI

Format prin bararea râului Bistrița și îndiguirea unui perimetru din albia majoră, lacul format în 1962 se întinde pe o suprafață de 235 de hectare. Oferind condiții foarte bune de iernat, este ales de multe specii de păsări migratoare ca loc de petrecere a sezonului rece.  Egreta mare,  speciile de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic,sunt doar câteva din  populatiile de pasari ce ierneaza aici.

Lacul Batca Doamnei din Piatra Neamt

 

BAZA HIPICA COL. VIRGIL BÃRBUCEANU

Pasionații de echitație și nu numai ei, nu trebuie să rateze o vizită la baza hipică din Piatra Neamț, una dintre cele mai bine dotate baze de acest gen din țară. Caii de rasă de aici sunt special dresați și adaptați pentru traseele de munte, fiind disponibili atât pentru cursuri de echitație cât și pentru călătorii de agrement, călare sau cu trasura. Datorita conditiilor pe care le ofera, Baza hipica de la Piatra Neamt a fost aleasa gazda mai multor etape ale Cupei Mondiale de Sarituri peste Obstacole, dar si a mai multor concursuri nationale.

 

ISTORIC - ORIGINILE ORASULUI

Orașul este menționat documentar pentru prima dată în 1387, într-o listă a orașelor întocmită de ruși, figurând acolo cu denumirea deKamena, ceea ce înseamnă Piatra, în limba rusă. Statutul de târg domnesc l-a primit în 1453, când aici a fost constituită o Curte domnească de către Ștefan cel Mare.

Curtea Domneasca - Piatra Neamt

Până în 1859, așezarea a purtat denumirea de Piatra, la acel moment existând mai multe localități cu denumire identică, aceasta fiind foarte comună în vremea aceea. Prin urmare, pentru ca orașul să fie deosebit de celelalte localități, în denumire i s-a adăugat și cuvântul „Neamț”, ajungându-se la numele pe care orașul îl poartă și astăzi.

În perioada interbelică, orașul Piatra Neamț cunoaște un adevărat avânt economic, crescând semnificativ numărul fabricilor și atelierelor, fiind finalizată totodată a doua uzină electrică. Acest avânt este stopat brutal de cel de-al doilea război mondial, când orașul suferă distrugeri insemnate atât din cauza luptelor și bombardamentelor, dar și a faptului că amplasarea sa geografică l-a situat pe traseul parcurs de Armata Roșie, care, în elanul său „eliberator”, s-a dedat la nenumărate jafuri și acțiuni de vandalism ce au instalat o atmosferă de teroare dupa momentul august 1944, atmosferă ce s-a risipit abia după câțiva ani.

Din 1968, orașul a redevenit reședința județului Neamț, intrând într-o nouă perioadă de dezvoltare care l-a adus la stadiul în care se află astăzi.

Galerie foto


foto: Catalin Tintareanu - Jurnalist
autor: Catalin Tintareanu - Jurnalist
26-Jan-2014