Articole Turism
Dacă plănuiești o excursie sau un sejur mai îndelungat în zona Bucovinei, Vatra Dornei este o destinație pe care nu ai voie să o ratezi. De fapt, nici nu ai avea cum, pentru că aceasta este principala destinație turistică a zonei, care înglobează cele mai importante obiective, dar și cele mai multe unități de cazare.
În sezonul rece, stațiunea este unul dintre principalele puncte de atracție pentru iubitorii sporturilor de iarnă, datorită domeniului schiabil. Totuși, Vatra Dornei oferă o gamă variată de oportunități pe tot parcursul anului.
Astfel, dacă preferi drumețiile montane sau vacanțele liniștite destinate exclusiv relaxării, la Vatra Dornei vei găsi exact ceea ce cauți. Tot aici te poți îngriji și de propria sănătate, pentru că Vatra Dornei este și stațiune balneară, recunoscută îndeosebi datorită apelor sale minerale, izvoarelor termale dar și nămolului de turbă.
Stațiunea este situată în zona de sud-vest a județului Suceava, iar prima atestare documentară datează din anul 1592. Pe la 1750, calitățile apelor minerale din zonă - cunoscute până atunci doar de ciobanii localnici - încep să atragă atenția oamenilor de știință ai vremii.
Printre aceștia s-a numărat si medicul Ignațiu Plusch, căruia i se datorează recunoașterea oficială a proprietăților benefice atribuite izvoarelor minerale din zonă. Acesta a realizat și proiectul de amenajare a primelor băi cu caracter balnear, iar în jurul stațiunii astfel create începe să se dezvolte și localitatea Vatra Dornei.
Se întâmpla pe la jumătatea secolului al 18-lea, iar de atunci până în prezent, zona și-a câștigat renumele de Perlă a Bucovinei.
Destul cu istoria, iar acum hai să vedem ce atracții îți pot face sejurul cât mai plăcut la Vatra Dornei!
Am pomenit ceva mai devreme de domeniul schiabil, iar dacă te interesează subiectul trebuie să știi că la Vatra Dornei ai la dispoziție 5 pârtii. Cea mai mare dintre ele este Dealul Negru, care are o lungime de 3,2 kilometri, fiind a doua pârtie din România din acest punct de vedere.
Parcul se găsește în centrul stațiunii, fiind locul ideal pentru plimbări și relaxare într-un cadru natural. Este cunoscut datorită veverițelor care zburdă prin copaci și pe alei, dar și datorită vechiului cazinou construit în 1898, devenit între timp monument istoric.
Tot în zona Vatra Dornei sau în imediata apropiere se găsesc o parte din vestitele mănăstiri din nordul Moldovei, cele mai multe întemeiate de domnitorul Ștefan cel Mare. Voronețul și Putna sunt cele mai cunoscute dintre ele, însă vei găsi și o serie de alte lăcașuri pe cate trebuie să le vizitezi.
Dacă ajungi la Voroneț, aici vei găsi moaștele lui Daniil Sihastrul – vestitul călugăr care a trăit peste 20 de ani retras departe de lume. Vei afla și povestea sa, iar dacă vei avea curiozitatea să vizitezi și locul în care acesta a trăit în post și rugăciune, poți ajunge la chilia pe care și-a săpat-o singur în mijlocul unei păduri de pe Valea Vițăului.
În Munții Rodnei se găsește al doilea parc natural ca mărime din țară, cu o suprafață de 47.207 hectare. Aici poți admira unele din cele mai bine conservate peisaje glaciare și totodată poți vizita Poiana cu Narcise din Masivul Saca, peștera Cobășel sau rezervația Pietrosu Mare.
De cealaltă parte, Munții Călimani se numără printre cei mai înalți și totodată cei mai sălbatici munți vulcanici din România. Principalele vârfuri au peste 2.000 de metri, iar suprafața totală a parcului se întinde pe circa 24.000 de hectare.
Cel mai vechi muzeu din vatra Dornei este Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, deschis în anul 1952. Acesta include secția de floră și faună din zona Dornelor, precum și o secție destinată florei și faunei specifice județului Suceava.
Dacă ești interesat să afli mai multe despre tradițiile zonei, poți vizita Muzeul de Etnografie, care funcționează din 1987, chiar în clădirea Primăriei.
Cel mai nou așezământ cultural de acest gen este Muzeul Național al Ouălor Încondeiate, inaugurat în 2005 și găzduit în prezent de Casa de cultură din Vatra Dornei.
Lista obiectivelor este mult mai lungă, dar nu vrem să-ți stricăm surpriza de a le descoperi. Nu îți va ajunge o singură zi pentru aceasta, așa că vei avea nevoie și de cazare in Vatra Dornei.
Fiind una din principalele destinații turistice ale Bucovinei, Vatra Dornei nu duce lipsă nici de unități de cazare, adaptate tuturor gusturilor, nevoilor și posibilităților financiare ale turiștilor. În centrul stațiunii ai la dispoziție mai multe hoteluri, unele dintre ele fiind totodată și cele mai vechi unități de cazare, ce ofera conditii de 2, 3 si chiar 4 stele.
Agroturismul s-a dezvoltat foarte bine în zonă așa că te poți caza și la una din numeroasele pensiuni de două, trei sau patru stele. O altă opțiune este cazarea în casele localnicilor, iar dacă îți dorești un sejur într-o zonă mai liniștită, în mijlocul naturii, poți găsi aici și câteva cabane.
Sperăm că am reușit să te convingem că merită să faci o incursiune în Vatra Dornei cu prima ocazie și suntem siguri că vei rămâne cu o impresie deosebit de plăcută.