Caută o destinaţie

Obiective Turistice Brasov

Articole Turism

Peste 100 de obiective de vizitat in 16 zile: Ruta Cultural Turistica - Portile Transilvaniei

Recent, Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a recunoscut o noua ruta cultural turistica: "Portile Transilvaniei", cel mai nou produs turistic dezvoltat la nivel national, din initiativa Muzeului de Etnografie Brasov, Primaria Rasinari din judetul Sibiu si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara si Turism din Bistrita Nasaud.

Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei" promoveaza trei destinatii importante din punct de vedere cultural si turistic: Brasov, Sibiu si Bistrita si imprejurimile acestora. 

Numele "Portile Transilvaniei" a fost inspirat din faptul ca, datorita pozitiei geo-econimice ale celor trei orase, in apropierea trecatorilor dintre Tarile Romane si Imperiul Otoman, inca din Evul Mediu, Brasov, Sibiu si Bistrita au beneficiat de avantajele economico-sociale, fiind adevarate porti de intrare a diferitelor marfuri, cunostinte si persoane in spatiul Transilvaniei si Europei Centrale. 

Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei" are o lungime de 1141 km, iar cele peste 100 de obiective turistice cu valoare culturala, incluse in acest program, pot fi vizitate pe cale rutiera in decurs de 16 zile. 

Initiatorii rutei culturale "Portile Transilvaniei" au propus spre vizitare 54 de localitati din cele trei judete:  Brașov, Poiana Brașov, Săcele, Vama Buzăului, Râșnov, Bran, Moieciu, Fundata, Peștera, Măgura, Zărnești, Poiana Mărului, Șinca, Ohaba, Șercaia, Hălmeag, Făgăraș, Cincșor, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Cârța, Cârțișoara, Bâlea, Arpașu de Sus, Tălmaciu, Tălmăcel, Sadu, Cisnădie, Cisnădioara, Rășinari, Păltiniș, Gura Râului, Sibiel, Orlat, Săliște, Tilișca, Poiana Sibiului, Jina, Miercurea Sibiului, Apold, Ocna Sibiului, Sibiu, Teaca, Herina, Parva, Săngeorz Bai, Năsăud, Coșbuc/Rodna/Telciu, Salva, Colibița, Pasul Tihuța, Bistrița.

Dintre cele mai importante obiective turistice cuprinse in Ruta Cultural Turistica "Portile Transilvaniei"  amintim Piata Sfatului, Biserica Neagra, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Pavel sau Bastionul Tesatorilor din Braşov, Muzeul ASTRA, Biserica Evanghelica, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar si de Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Saguna Si Casa Emil Cioran din Rasinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelică si Casa Argintarului din Bistrita.

Prin sistemul de recunoaştere voluntara, prin exercitarea calitatii de membru al Acordului Partial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, se urmareste constientizarea actorilor din turism asupra semnificatiei patrimoniului cultural material si imaterial pentru societate si pentru generatiile urmatoare, in contextul valorificarii economice durabile.


Pana in prezent, in Romania sunt recunoscute de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri 52 de Rute Cultural Turistice.
Valorificarea economica durabila a obiectivelor turistice cuprinse in rutele cultural-turistice se poate realiza prin includerea acestora in pachetele de servicii de calatorie, oferite de agentiile de turism din Romania si nu numai.
Pentru a fi recunoscuta, o Ruta Culturala Turistica Nationala trebuie sa cuprinda obiectivele turistice din minim trei judete, iar o Ruta Culturala Turistica Regionala trebuie sa cuprinda obiectivele turistice din minim 2 localitati. 

Fotografi: 
Comsa Bogdan, Otilia Hariga,  Iulian Seica - Foto Brasov
Levi Bagy, Comsa Bogdan - Foto Sibiu
Ion Nelu Serban - Foto Bistrita


Galerie foto


autor: C. Predoiu
28-Jan-2021