Caută o destinaţie

Obiective Turistice Bucuresti

Articole Turism

300 de ani de existenta a Manastirii Stavropoleos din Bucuresti

Daca ajungi in centrul vechi al Bucurestiului, aloca-ti putin timp pentru a-ti bucura sufletul si viziteaza Manastirea Stavropoleos, una dintre cele mai frumoase lacase de cult din Bucuresti. 

Biserica este situata in spatele Muzeului National de Isorie si poarta hramul Sfintilor Apostoli Mihail si Gavril. 
Construita in stil brancovenesc, Biserica Stavropoleos este de o frumusete impresionanta, pastrand la aproape 300 de ani de existenta elementele originale. In curtea bisericii, va intalniti cu adevarate fragmente din istoria Bucurestiului: elemente de arhitectură, fresce si pietre funerare de la bisericile din centrul Bucureștiului demolate in perioada comunistă.
Biserica a fost ridicata acum 300 de ani, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (1724), de arhimandritului grec Ioanichie Stratonikeas.
Potrivit obiceiurilor vremii, din ansamblul manastirilor, faceau parte si hanuri din rationamente pur financiare. Cu timpul din vechea manastire nu a mai ramas decat biserica de o frumusete covarsitoare. Ea reprezinta un loc in in inima Bucurestiului si care poti sa te bucuri de liniste si sa iti reculegi sufletul.
Dupa ce zeci de ani a fost lasata in paragina, deteriorandu-se din cauza cutremurelor si a lipsei de interes din partea autoritatilor, in 1995 a inceput proiectul de restaurare in urma caruia biserica a fost complet restaurata, pastrand elementele originale care pot fi admirate astazi. Proiectul de restaurare a primit din partea Comisiei Europene premiul pentru conservarea patrimoniului arhitectural european.

De asemenea, biserica adaposteste o bibliotecă și o colecție de icoane, diverse obiecte de cult și piese de artă decorativă.

Galerie foto


foto: Adrian Manea
autor: Cristiana Predoiu
16-May-2024