Articole Turism
Cunoscuta astazi in intreaga lume, prajitura Joffre a fost inventata in 1920 de maestrul cofetar cu studii la Paris, Grigore Capsa, cu ocazia vizitei maresalului francez Joseph Jacques Césaire Joffre in Romania, la invitatia regelui Ferdinand si a Reginei Maria.
Casa Capsa devenise furnizor al Casei Regale a Romaniei si, cu ocazia vizitelor de rang inalt, sau la mesele sofisticate oferite in cinstea unor personalitati de vaza, devenise deja un obicei sa fie lansat un produs deosebit de cofetarie, sau patiserie. Maestrul cofetar Grigore Capsa a impresionat cu o creatie unica: Prajitura Joffre, denumita dupa numele maresalului.
Astfel, intrucat Papa Joffre, cum i se mai spunea maresalului, era diabetic, Grigore Capsa a creat o prajitura ceva mai mica pe care cunoscutul maresal sa o poata savura, fara sa aiba batai de cap cu cresterea glicemiei. Forma prajiturii este cilindrica si este inspirata dupa forma caschetelor militarilor francezi de la acea vreme.
Chiar daca la vremea respectiva nu existau resurse tehnologice avansate de comunicare, inventia renumitului cofetar de la Bucuresti a facut inconjurul lumii, iar reteta a fost preluata si adaptata chiar de colegii cofetari din Franta, din a caror gastronomie se inspirase bucuresteanul nostru pentru ca, peste timp, prajitura delicioasa sa se regaseasca in portofoliul bucatariei internationale.
Asadar, daca aveti cazare in Bucuresti pentru cateva zile si vreti sa va simtiti rasfatati ca un maresal, nu ratati prajitura Joffre de la Capsa care si astazi isi pastreaza rafinamentul si eleganta culinara de acum 100 de ani.