Caută o destinaţie

Stiri Bucuresti

Articole Turism

Portalurile turistice nu vor mai putea promova unități neclasificate

Guvernul anunță schimbări importante care reglementează concurența loială pe piața turistică.

Portalurile turistice nu vor mai putea promova unități neclasificate

Asociația Bun-Simț și Atitudine Civică, a înaintat un demers către Direcția Turism din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului încă de anul trecut, subliniind importanța emiterii unui act normativ care să reglementeze concurența neloială în turismul românesc.

Direcția Generală Turism din cadrul MEAT a dat curs acestui demers și a inclus propunerile legate de stoparea promovării unităților neclasificate în mediul online, în noul act normativ ce urmează să reglementeze o serie de "norme privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică și a condițiilor de acordare a licențelor de turism şi brevetelor de turism".

Acestui demers s-a alăturat portalul de promovare roturistic.ro, primul portal de profil care promovează doar unități turistice clasificate, și aproape 300 de proprietari de unități turistice clasificate din toate colțurile țării, care au semnat petiția inițiată de Asociația Bun-Simț și Atitudine Civică.

“Un pas crucial este pe cale să fie făcut în industria turismului din România, cu un nou act normativ ce va schimba jocul pentru proprietarii de unități de cazare și pentru turiști. Această măsură nu doar aduce un plus de bun-simț, dar va asigura turiștii că unitățile de cazare prezentate pe platforme populare precum booking.com, turistinfo.ro, roturistic.ro, carta.ro, portalturism.ro  și altele sunt conforme cu legea.

De acum înainte, doar unitățile cu certificat de clasificare vor putea fi promovate pe aceste portaluri, eliminând astfel concurența neloială din partea unităților neclasificate. Astfel, turiștii vor avea certitudinea că alegerea lor de cazare este una sigură și legală, contribuind la un mediu concurențial corect și la servicii îmbunătățite pentru călătoriile lor de vacanță.

Pensiune promovata cu certificat de clasificare

Apreciem deschiderea reprezentanților MEAT pentru soluționarea acestei situații care durează de peste 20 de ani în țara noastră. Mulțumim în mod special domnului Secretar de Stat Lucian Rus și doamnei director Ioana Podosu care au făcut tot posibilul ca în piața turistică din România să existe un mediu concurențial fair-play” spune Cristiana Predoiu, inițiatoarea campaniei Bun-Simț Turistic.

Astăzi, Hotărârea de Guvern care interzice orice formă de promovare și publicitate pentru unitățile de cazare neclasificate, precum și prevederi clare pentru portalurile care facilitează vânzarea serviciilor de cazare și a altor servicii turistice neautorizate este deja în dezbatere publică, urmând să fie adoptată în curând.

Potrivit actului normativ, "Operatorul economic este obligat să prezinte în materialele de promovare, de publicitate, în oferte, pe firmă, pe indicatoare și/sau pe paginile de internet, informații reale și corecte cu privire la denumirea, tipul structurii turistice, categoria de clasificare și/sau serviciile prestate, capacitatea de cazare și/sau alimentație publică, conform certificatului/certificatelor de clasificare obținut/obținute." Prin hotărârea de Guvern se are în vedere o mai mare siguranță a turiștilor care nu vor mai fi ademeniți de ofertele unităților ilegale, dar și îmbunătățirea imaginii turismului românesc, la ora actuală turiștii neputând face diferența între o unitate cu acte în regulă și o unitate de cazare care funcționează fără forme legale.

Începând de astăzi, Direcția Generală Turism din cadrul MEAT pune la dispoziția operatorilor din turism o nouă facilitate: aplicația SITUR. Această platformă permite depunerea online a documentelor necesare pentru obținerea certificatelor de clasificare.

Unitățile de cazare care încă nu au certificat de clasificare pot acum să depună actele necesare prin intermediul acestei aplicații, facilitând astfel procesul și reducând birocrația. Este o măsură care vine în sprijinul proprietarilor de unități de cazare, oferindu-le posibilitatea de a obține certificarea necesară într-un mod eficient și accesibil.

 

Portal ministerul Turismului - SITUR

Aplicația poate fi accesată la adresa https://se.situr.gov.ro/cms/ .

Proiectul de Hotărâre de Guvern, care integrează reglementările pentru combaterea concurenței neloiale, este în prezent în dezbatere publică. Acest document complex nu se limitează doar la acest aspect, ci reglementează și alte aspecte cheie ale activității operatorilor în turism. Se așteaptă ca proiectul să fie adoptat în conformitate cu termenul legal stabilit.
Intregul conținut al proiectului de Hotărâre de Guvern poate fi consultat urmând link-ul de mai jos.

https://economie.gov.ro/proiect-de-hotarare-a-guvernului-pentru-aprobare-a-normelor-privind-clasificarea-structurilor-de-primire-turistice-cu-functiuni-de-cazare-si-alimentatie-publica-si-a-conditiilor-de-acordare-a-licentel/

Galerie foto


autor: Cristina Predoiu
10-Apr-2024