Articole Turism
Atestată documentar încă din 1280 de catre coloniștii germani invitați de regele Ungariei, Gheza al II-lea, să se stabilească în Transilvania, Sighișoara a reușit să supraviețuiască vremurilor, devenind în prezent singura cetate medievală din lume care mai este încă locuită. Astfel, în timp ce alte vestigii ale perioadei mediavale fac obiect de studiu pentru muzeografi și arheologi, în Sighișoara viața își urmează cursul firesc, orașul fiind mai animat ca oricând. Farmecul aparte al Sighișoarei e dat de clădirile vechi foarte bine conservate, care păstrează aerul medieval al cetății, fapt pentru care municipiul constituie o importantă destinație turistică, viind vizitat anual de mii de turiști.
Astfel stând lucrurile, industria de turism s-a dezvoltat în ultimii ani, așa că cei care vin să viziteze Sighișoara au la dispoziție suficiente locuri de cazare în hoteluri și pensiuni, și nici nu trebuie să își facă griji că se vor plictisi, având numeroase locuri de vizitat și la fel de multe posibilități de agrement.
De ajuns la Sighișoara, se ajunge foarte ușor, cetatea fiind situată în județul Mureș, cu acces la drumul european E 60. Prin urmare, se poate ajunge aici fie cu mașina personală fie folosind cursele regulate de microbuze sau autobuze cu plecare din București sau alte localități. De asemeni, un alt mijloc de transport la îndemână este trenul, în Gara Sighișoara oprind aproape toate garniturile care merg din București spre Cluj, Sibiu, Arad, Budapesta sau chiar Viena.
Nefiind o așezare foarte mare, Sighișoara poate fi străbătură cu ușurință la pas pe parcursul unei singure zile, însă acest tur al orașului trebuie neapărat să includă mai multe opriri pe la numeroasele obiective de interes din incinta cetății, așa că ar fi de preferat ca un sejur aici să nu se rezume doar la o singură zi.
Cele mai cunoscute obiective de vizitat le constituie turnurile breslelor, precum Turnul Cismarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, al măcelarilor etc. Dintre acestea cel mai impunător este Turnul cu Ceas, cel mai înalt dintre turnurile Sighișoarei, măsurând 64 de metri. Pe lângă turnuri, există și mai multe cladiri monument, cum ar fi Casa cu Cerb, Casa Dracula sau Casa Venețiană, precum și biserici vechi așa cum sunt Biserica Leproșilor, Biserica din Deal, sau Biserica Mănăstirii. Chiar și sediul Primăriei constituie un monument arhitectonic, fiind una dintre cele mai frumoase și impunătoare clădiri ale Sighișoarei.
Clădirile vechi adăpostesc și câteva restaurante și pub-uri amenajate și decorate cu bun gust, majoritatea păstrând specificul medieval al orașului, aici putându-se servi oricând masa, bea un pahar de vin sau o bere rece într-o zi călduroasă.
Faima cetății Sighișoarei s-a datorat, cel puțin în ultimii ani, Festivalului de Artă Medievală care se organizează anual între zidurile cetății și care atrage de fiecare dată mii de turiști din toate colțurile lumii. Practic, în perioada festivalului, populația Sighișoarei se dublează, participanții putând lua parte timp de trei zile la specatacole de teatru în sală și în aer liber, concerte, expoziții și demonstrații de sculptură, pictură, proiecții de film și alte activități culturale legate de specificul medieval al manifestării.
Vezi și: